Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی کسری بودجه را مهمترین مشکل پیش‌روی این نهاد عنوان کرد و گفت: با این وضعیت تامین خون بیمارستان‌های استان با تهدید جدی روبه‌رو است. ۲۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۷ استانها خراسان رضوی نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، سازمان انتقال خون به‌عنوان سازمانی کلیدی در تامین خون مورد نیاز بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی سالانه جان صدها تن را از مرگ حتمی نجات می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در میان پزشکان؛ مَثَل معروفی است که می‌گویند برای راه‌اندازی اتاق عمل، شما برق و خون داشته باشید باقی چیزها اولویت نیست.

حالا ماجرای این سازمان(انتقال خون) در مشهد پیچیده شده و هر روز با مشکلات مختلف دست و پنجه نرم می‌کند. از استیجاری‌بودن ساختمان ستادی تا نیمه‌کاره بودن ساختمان جدید که البته با همکاری سازمان علوم پزشکی این روزها در حال، حل و فصل‌شدن است. هرچند مشکلات بودجه‌ای، نفس‌های این سازمان حیات‌رسان را به‌شماره انداخته است. با همین محور با سید حمیدرضا اسلامی؛ مدیرکل سازمان انتقال خون خراسان‌رضوی گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

تسنیم: در حال حاضر چه تعداد واحد خون‌گیری در سطح استان در حال فعالیت است؟

اسلامی: واحدهای انتقال خون استان به دو دسته ثابت و سیار تقسیم می‌شوند. در حال حاضر، 5 پایگاه ثابت در مشهد و همین تعداد در شهرستان‌ها در حال فعالیت هستند. البته به‌زودی پایگاه جدیدی که حاصل همکاری با آستان قدس رضوی است در خیابان شیرازی راه‌اندازی خواهد شد. واحدهای سیار نیز شامل دو واحد اتوبوسی انتقال خون است که در اعیاد و مناسبت‌های مختلف آماده خدمت‌رسانی هستند.

تسنیم: وضعیت ذخایر خونی استان چگونه است؟

اسلامی: به‌طور طبیعی در روزهای خیلی گرم یا خیلی سرد؛ ذخایر استان کاهش پیدا می‌کند که عموماً به‌دلیل کاهش مراجعه به مراکز اهدای خون است. از طرفی در روزهای آخر سال نیز به دلیل افزایش عمل‌های جراحی این کمبود منابع خونی محسوس‌تر است. در حال حاضر وضعیت عادی است اما مطلوب هم نیست.

تسنیم: اهداکنندگان خون در استان عموماً چه کسانی هستند؟

اسلامی: 52 درصد از اهداکنندگان خون در استان خراسان‌رضوی اهداکنندگان مستمر هستند. اهداکننده مستمر یعنی حداقل سالی سه مرتبه خون می‌دهد. باقی افراد برای نخستین بار خون می‌دهند. هرچند به دلایل مختلف ما به دنبال جذب و حفظ اهداکنندگان مستمر خود هستیم زیرا به‌طور معمول نسبت به حد طبیعی جامعه آلودگی خون ایشان به دلیل همین اهدای خون مستمر، کاهش پیدا کرده است. از طرفی به دلایل آزمایشات خونی که در سال چندین مرتبه روی خون این دسته از اهداکنندگان انجام می‌شود دارای خون سالم‌تر با درصد ریسک کمتری هستند.

تسنیم: چه میزان از مراجعه‌کنندگان به انتقال خون به دلایل مختلف موفق به اهدای خون نمی‌شوند؟

اسلامی: در سال 96 چیزی در حدود 183 هزار نفر مراجعه داشتیم که از این تعداد 137 هزار نفر خونگیری شدند. در واقع چیزی نزدیک به 30 درصد از مراجعه‌کنندگان موفق به اهدای خون شده‌اند. سال قبل هم آمار تقریباً همین عدد بوده است. در زمان مراجعه اهداکننده به پایگاه انتقال خون، مصاحبه انجام شده و معاینه عمومی نیز انجام می‌شود. هدف ما خون‌گیری فقط در زمانی است که مطمئن باشیم اهدای خون برای سلامت اهداکننده مشکلی ایجاد نکند و مضر نباشد.

تسنیم: چه میزان از اهداکنندگان شما را خانم‌ها تشکیل می‌دهند؟

اسلامی: آمارهای ما در طول سال نشان می‌دهد 94 درصد اهداکنندگان را مردان و 6 درصد اهداکنندگان را زنان تشکیل می‌دهند. اما بیش از نیمی از خون اهدایی در بیمارستان‌ها به خانم‌ها تعلق می‌گیرد. متاسفانه باورهای اجتماعی غلط خانم‌ها را بر این تصور داشته که اهدای خون برای سلامتی آن‌ها مضر است و دچار کم خونی می‌شوند. هرچد این موضوع درست نیست ولی اگر مشکلی باشد اعلام و فرد را از اهدای خون معاف می‌کنیم. واقعیت این است که حساسیت ما روی اهداکنندگان بیشتر از خود ایشان است.

تسنیم: شنیده‌ها حاکی از شرایط نه چندان مطلوب بودجه در سازمان انتقال خون دارد

اسلامی: همان‌طور که اشاره کردید عمده‌ترین مشکل ما در سازمان کسری بودجه است. بودجه کنونی انتقال خون براساس بودجه و نیروی انسانی متعلق به زمانی بوده که برای میانگین 58 تا 60 هزار کیسه خون مورد نیاز است. در حال حاضر نیاز خونی استان چیزی در حدود 332 هزار کیسه خون است اما بودجه ثابت مانده است.

پس قطعاً بزرگترین مشکل ما کمبود بودجه است؛ کارکنان انتقال خون استان شبانه‌روزی در حال کار هستند ولی در پرداخت حق و حقوق‌ها دچار مشکل هستیم. شاید باور نکنید اما بخش عمده‌ای از حق ماموریت‌های سال 96 هنوز پرداخت نشده و مسلماً تاثیر بسیاری در عملکرد ما داشته است. گمان نکنم هیچ اداره‌ای به حادی شرایط بودجه‌ای انتقال خون در استان وجود داشته باشد.

تسنیم: مگر فرایند تخصیص بودجه چگونه است که شما را دچار مشکل کرده است؟

اسلامی: از دو محل بودجه انتقال خون تامین می‌شود. یکی بخش بودجه استانی است و بخش دیگر بودجه تخصیصی سازمان انتقال خون کشور و همین موضوع سبب پاسکاری میان ستاد و استان شده است. وظیفه انتقال خون استان بسیار خطیر و جدی است. تامین خون 58 بیمارستان در استان بر عهده ماست اما وضعیت بودجه‌ای بسیار بد است. متاسفانه مسئولان در این استان زمانی به یاد این سازمان می‌افتند که عزیزی را در اتاق عمل دارند. با این وضعیت که انتقال خون استان با مکافات اداره می‌شود در آینده نزدیک دچار مشکلات جدی خواهیم شد. متاسفانه چنانچه که باید و شاید نمایندگان استان نیز به این موضوع اهمیت کافی نمی‌دهند.

تسنیم: سهم بیمه سلامت به سازمان انتقال خون پرداخت نشده است؟

اسلامی: خون و فرآورده‌های خونی به‌صورت رایگان به بیمارستان‌ها داده می‌شود. فقط فرآورده‌های خونی با ابلاغیه هیئت دولت تعرفه بسیار کمی دارد که متاسفانه حساب درآمدهای اختصاصی نداریم و به صندوق درآمدهای عمومی دولت واریز می‌شود و مستقیم به دست ما نمی‌رسد. این مشکل در استان خراسان این حادتر است زیرا از ابتدا بودجه اختصاصی استان بسیار کمتر از سطح و حجم فعالیت ماست. بارها با سازمان برنامه بودجه گفت‌وگو کرده‌ایم اما هیچ نتیجه‌ای نداشته و تاکید می‌کنم در درازمدت برای بیمارستان‌های استان در حوزه تامین خون مشکلات جدی به وجود خواهد آمد.

تسنیم: ما در استان بانک خون‌های نادر داریم؟

اسلامی: بانک اطلاعاتی خون‌های نادر در استان وجود دارد. در استان خراسان‌رضوی در حدود انگشتان دست افرادی با گروه‌های خون نادر وجود دارد. البته اگر خون‌های عادی را بین یک ماه تا 35 روز نگهداری می‌کنیم خون‌های نادر در شرایط انجماد بین 10 تا 15 سال نگهداری می‌شود. به همین جهت افراد دارای خون‌های نادر، گردن بندهایی اهدا شده است که در صورت بروز حادثه مثلاً در مشهد به وسیله هواپیما از تهران خون مذکور منتقل می شود.

تسنیم: وضعیت استان در حوزه صادرات پلاسما چگونه است؟

اسلامی: از آنجایی که پلاسمای صادراتی باید به آلمان منتقل شود باید مورد تائید و استاندارد آلمان باشد. با شش ماه کار شبانه روزی در انتقال خون استان، چرخه‌ها و فرایندها را تغییر و آزمایشگاه‌ها را استانداردسازی کردیم. نهایتاً هیئت آلمانی در بازدید از اینجا؛ استاندارد پلاسمای تولیدی را مورد تائید قرار داد و در کشور در حوزه تولید فرآورده‌های پلاسمایی نمونه شدیم.

تسنیم: در تهران پایگاه انتقال خون یافت آباد اقدام به خرید پلاسمای خون می‌کند. در مشهد ما این چنین مرکزی نداریم؟

اسلامی: خیر. در مشهد مرکزی به این صورت که خریداری کند نداریم. بخش پلاسما و فرآورده‌های خونی مانند صنعت نفت است. فرآورده‌های حاصل از پلاسما بسیار گران قیمت است و استخراج و فرآوری آن نیازمند بودجه است. ما در انجام کار عادی مرکز دچار مشکل بودجه هستیم چه برسد به اقدام در این حوزه.

گفت‌وگو از صادق عسکری

انتهای پیام/ ز

R41347/P41362/S6,1188/CT2

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۰۹۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لغزندگی خیابان و بی احتیاطی راننده منجر به فوت پاکبان در مشهد شد

سرهنگ هادی امیدوار گفت: این تصادف صبح امروز در بزرگراه شهید میرزایی حدفاصل میدان امام حسین (ع) تا اول خیابان مسلم رخ داد.

وی افزود: در این حادثه خودرو پژو پارس از مسیر اصلی منحرف شد و پس از برخورد با آیلند میانی با پاکبان برخورد کرد.

رییس پلیس راهور خراسان رضوی گفت: طبق بررسی اولیه، راننده، مقصر حادثه است اما علت دقیق حادثه در دست بررسی است.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • تصادفات در مشهد یک کشته و ۴۳ مصدوم بر جای گذاشت
  • منظور: رشد ۳۸۰ درصدی اعتبارات رفاه و تامین اجتماعی
  • کاخ سفید برای تأمین کسری بودجه دست به دامن افزایش مالیات می شود؟
  • آبگرفتگی و سیلاب در ۴ شهرستان خراسان رضوی
  • سیلاب در محور قدیم رباط سنگ -رباط سفید -مشهد
  • چگونه می‌توان با بیماری هلندی مقابله کرد؟
  • بارشهای بهاری جاده های خراسان رضوی را فرا گرفت
  • لغزندگی خیابان و بی احتیاطی راننده منجر به فوت پاکبان در مشهد شد
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود
  • بارش شدید باران در راه مشهد